Актуално

ИЗС „Образцов чифлик” - Русе с награда в конкурса „Принос в механизацията на земеделието” 2019

Диплом за трето място и плакет в Направление „Механизация в земеделското производство“, Категория „Големи стопанства“ – полевъдство в Конкурса „Принос в механизацията на земеделието” 2019 бе отредена на Институт по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ – Русе.

          На 5.12.2019г. в рамките на специална церемония бяха връчени отличия – плакет и дипломи на лауреати в отделните направления на конкурса за „Принос в механизацията на земеделието” за 2019 г. Общата цел на аграрният сектор да развива успешно земеделие със съвременна техника и машини остава все така актуална, обяви инж. Милка Бобева – главен редактор на вестник „Земеделска техника”, който е традиционен организатор на конкурса. 

           Целта на инициативата да обедини бизнес, наука и образование за иновативно ефективно земеделие е споделена и подкрепена в самото ѝ начало преди пет години от Селскостопанска академия (ССА). В партньорство със специализираната структура Контролно-техническата инспекция на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Русенски университет „Ангел Кънчев”, Аграрен университет - Пловдив, в. „Земеделска техника”, а по-късно и с Научно-технически съюз (НТС) по машиностроене, ССА застава зад идеята, че „Без машини няма земеделие”. Това я прави и един от съмишлениците и организатори на конкурса Отличие „Принос в механизацията на земеделието”. 

            В подкрепа на неговата основна мисия - да обедини бизнес, наука и образование за иновативно ефективно земеделие официални гости на VI-тото му издание   бяха председателят на ССА проф. д-р инж. Мартин Банов, проф. д-р инж. Георги Костадинов от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ към ССА, инж. Георги Алексиев от Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в МЗХГ, зам. ректорът по международна дейност на Аграрния университет (АУ)– Пловдив доц. д-р Светла Янчева, доц. д-р инж. Калоян Стоянов от Аграрно-индустриалния факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев” и председателят НТС по машиностроене проф. Георги Попов. 

             Проф. Банов поздрави участниците в конкурса и отбеляза, че е „нормално по традиция ССА да бъде сред неговите организатори, тъй като сред нас работят едни от пионерите в областта на науката в това направление”.

   

 

Доц д-р Г. Дякова

Директор на ИЗС „Образцов чифлик”, Русе

Български   |   English

Институт по земеделие и семезнание "Образцов чифлик"
гр. Русе 7007, ул. "Проф. Иван Иванов" 1

телeфони:
+359 82 820 801, +359 82 820 804
факс: +359 82 820 800
e-mail: izs.rousse@gmail.com