ИЗС „Образцов чифлик” – Русе демонстрира иновативни елементи от растително-защитни технологии при бобови култури

На 14-ти май 2024 г., ИНСТИТУТ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И СЕМЕЗНАНИЕ „ОБРАЗЦОВ ЧИФЛИК”– РУСЕ проведе втора демонстрация по проект № BG06RDNP001-1.004-0003 „ТРАНСФЕР НА ЗНАНИЯ И ПОДОБРЯВАНЕ УМЕНИЯТА НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЗА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНО И УСТОЙЧИВО ЗЕМЕДЕЛИЕ“ по подмярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от мярка 1 „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година на тема: “ИНОВАТИВНИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ РАСТИТЕЛНО-ЗАЩИТНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ПРИ БОБОВИ КУЛТУРИ”.
Съгласно условията за изпълнение на проекта, за Дейност 2, бяха проведени 8 учебни часа по 45 min от 2-ма преподаватели. Темите, застъпени в демонстрацията, съответстват на Приоритет 2А и 4Б от програмата.
Демонстрацията премина при засилен интерес и беше достигнат таванът на допустимост от 30 земеделски стопани и наети в техните стопанства, които предварително бяха попълнили карти за участие.
Програмата, предварително заложена в графика, беше стриктно спазена. В продължение на два учебни часа, гл. ас. д-р Светлана Стоянова запозна участниците с биологичната ефикасност на системи от хербициди. Демонстрирано беше опитно поле за изпитване на нови хербициди при леща (Lens culinaris). Д-р Стоянова демонстрира методите на обследване и картотекиране на заплевеляването в опитния участък и заедно с участниците установи видовия състав и плътността на плевелите. Нагледно беше показана селективността на включените в изследването хербициди и тяхната фитотоксичност, върху лещата. В лабораторията по Биохимия, в рамките на 1 учебен час, лекторът, нагледно показа лабораторни анализи за отчитане на кълняема енергия, кълняемост, чистота на пробата и маса на 1000 семена, необходими за изчисляване на посевната норма на земеделските култури.

В рамките на два учебни часа беше проведена беседа за възможността за замяна на химични инсектициди с биологични продукти с различен произход и инсектицидна активност във връзка с промяна в ориентацията на стопанствата – за преминаване към биологично производство, за производство на чиста земеделска продукция, както и за подобряване на управлението на приложението на пестициди. На опитното поле на ИЗС „Образцов чифлик” беше демонстриран полски опит с фуражен грах за изпитване на ефикасност на биопродукти с инсектицидна активност. Гл. ас. д-р Евгения Жекова демонстрира методи за наблюдаване и установяване на числеността на насекомите, а участниците в демонстрацията упражниха работа със стандартен ентомологичен сак, отчитане плътността на таргетните вредни насекоми и полезните биоагенти. Нагледно бяха представени картините на повреда от основните вредни видове насекоми и участниците сами установиха наличието на съответните повреди по зърнено-бобови и зърнено-житни култури.
В лабораторията по Ентомология, в рамките на един учебен час с помощта на ентомологична сбирка и табла бяха илюстрирани най-често срещаните неприятели и полезните видове насекоми при едногодишните зърнено-бобови култури. Освен това беше демонстриран Метод за изпитване на контактна токсичност в лабораторни условия на биопродукти с инсектицидна активност чрез нанасянето им върху субстрата. Участниците се включиха в отчитането на 24 ч. от залагането на опита, като изброяваха живите, агонизиращите и умрелите индивиди грахов зърнояд.

В продължение на два учебни часа, гл. ас. д-р Евгения Жекова и гл. ас. д-р Светлана Стоянова, представиха добрите земеделски практики при преминаването от интегрирано към биологично производство, както и биопродукти за предсеитбено третиране на семена от зърнено-житни и зърнено-бобови култури. Участниците в демонстрацията бяха запознати с възможностите за приложение на два биологични продукта за предсеитбено третиране на семената. Продуктите оказват влияние върху здравния статус на растенията, добива и качеството на получената продукция.

На участниците в мероприятието бяха осигурени обучителни материали, рекламни материали на програмата, две кафе паузи и обяд.

Вследствие на проведеното обучение участниците в демонстрацията ще могат да разпознават: възникналите отклонения във фитосанитарното състояние на посевите – основните плевелни асоциации и неприятели при едногодишните зърнено-бобови култури; изискванията за опазване и защита на културите от плевели и неприятели; успешно ще провеждат борбата срещу плевели и вредители, като спазват сроковете, избират подходящите препарати, дози и карантинни мерки.