ИЗС „Образцов чифлик” – Русе демонстрира нови и утвърдени в практиката високопродуктивни и устойчиви на екологичен стрес сортове люцерна и сорго

На 30 юли 2024 г. ИНСТИТУТ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И СЕМЕЗНАНИЕ „ОБРАЗЦОВ ЧИФЛИК”– РУСЕ проведе четвърта демонстрация по проект №BG06RDNP001-1.004-0003 „ТРАНСФЕР НА ЗНАНИЯ И ПОДОБРЯВАНЕ УМЕНИЯТА НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЗА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНО И УСТОЙЧИВО ЗЕМЕДЕЛИЕ“ по подмярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от мярка 1 „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година на тема: “ДЕМОНСТРАЦИЯ НА НОВИ И УТВЪРДЕНИ В ПРАКТИКАТА ВИСОКОПРОДУКТИВНИ И УСТОЙЧИВИ НА ЕКОЛОГИЧЕН СТРЕС СОРТОВЕ ЛЮЦЕРНА И СОРГО
Съгласно условията за изпълнение на проекта, за Дейност 4 бяха проведени 8 учебни часа по 45 min от 2-ма преподаватели. Темите, застъпени в демонстрацията, съответстват на Приоритет 2А и 4Б от програмата.
Демонстрацията премина при засилен интерес и беше достигнат таванът на допустимост от 30 земеделски стопани и наети в техните стопанства, които предварително бяха попълнили карти за участие.Програмата, заложена предварително в графика, беше спазена стриктно. В продължение на два учебни часа, гл. ас. д-р Диана Маринова запозна участниците с произхода, разпространението и значението на люцерната (Medicago sativa L.) за развитие на устойчиво земеделие. Нагледно бе направена пълна морфологична характеристика на люцерната. Участниците в демонстрацията бяха запознати с биологичните изисквания на културата през онтогенезата, както и с етапите и фазите на нейния растеж и развитие. Демонстрирани бяха сортовете люцерна, селекция на ИЗС „Образцов чифлик”, включени към момента в Официалната сортова листа на страната. Д-р Маринова направи задълбочено описание на сортовите характеристики, реакцията на сортовете към абиотичен и биотичен стрес и техния продуктивен потенциал. Запозна накратко участниците със селекционната схема за синтез на нови синтетични популации. Разгледани бяха основните елементи от агротехническия комплекс при отглеждане на сортовете люцерна за фураж и семена.

В  лабораторията по Биохимия, в рамките на 2 учебни часа, лекторът нагледно запозна участниците с лабораторните методи за определяне на кълняемата енергия и кълняемостта на семената, устойчивостта на атмосферно и почвено засушаване, и съдържанието на протеин в зелената биомаса. Участниците се включиха в отчитането на разгледаните показатели.

В рамките на два учебни часа, всеки с продължителност от 45 минути, ас. Гергана Иванова-Ковачева запозна присъстващите земеделски стопани и наетите в техните стопанства с произхода и разпространението на соргото и неговите биологични и генетични особености. Беше обърнато внимание на високата адаптивност и устойчивост към екстремни климатични условия на културата. Лекторът представи възприетата агротехника за отглеждане на сорго за зърно, изискванията към условията на средата и основните болести, плевели и неприятели по културата.

Участниците в демонстрацията бяха запознати с характерните особености на българските сортове сорго за зърно „Максиред” и „Максибел”, оптималните срокове за сеитба и прибиране на реколтата, характерни за Североизточна България.

В продължение на два учебни часа ас. Гергана Иванова-Ковачева запозна участниците в демонстрацията с методите за анализ на химическия състав на зърното от сорго, определянето на влажността на зелената маса, съдържанието на пигменти и устойчивостта на растението на екологичен стрес. Представени бяха различните приложения на културата в хранително-вкусовата, фуражната и химическата промишленост, като бе подчертана възможността да бъде използвана за производството на диетични храни и на храна за пациенти с непоносимост към глутен.

За участниците в мероприятието бяха осигурени обучителни материали, рекламни материали на програмата, две кафе паузи и обяд.

В резултат на проведеното обучение участниците в демонстрацията ще могат да определят най-подходящите за отглеждане в техните региони сортове люцерна и сорго за зърно и да разработят и приложат рентабилен агротехнически комплекс при фуражно производство на люцерната и соргото, в съответствие с биологичните особености на културите и почвено-климатичните условия на съответния район. Получената, по време на демонстрацията, информация ще помогне на участниците в подбирането на подходящи методи и средства за борба с плевелите и неприятелите при люцерната и соргото за зърно; както и оптималните срокове за окосяване на люцерната и жътва на соргото за получаване на фуражи и силажи с високо белтъчно съдържание и хранителна стойност.