ИЗС „Образцов чифлик” – Русе демонстрира влиянието на различни варианти на торене върху биологичното и фенологично развитие на зърнено-житни и зърнено-бобови култури

На 31 юли 2024 г. ИНСТИТУТ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И СЕМЕЗНАНИЕ „ОБРАЗЦОВ ЧИФЛИК”– РУСЕ проведе пета демонстрация по проект №BG06RDNP001-1.004-0003 „ТРАНСФЕР НА ЗНАНИЯ И ПОДОБРЯВАНЕ УМЕНИЯТА НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЗА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНО И УСТОЙЧИВО ЗЕМЕДЕЛИЕ“ по подмярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от мярка 1 „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година на тема: “БИОЛОГИЧНО И ФЕНОЛОГИЧНО РАЗВИТИЕ НА ЗЪРНЕНО-ЖИТНИ И ЗЪРНЕНО-БОБОВИ КУЛТУРИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ВАРИАНТИ НА ТОРЕНЕ”
Съгласно условията за изпълнение на проекта, за Дейност 5 бяха проведени 8 учебни часа по 45 минути от 3-ма преподаватели. Темите, застъпени в демонстрацията, съответстват на Приоритет 2А и 4Б от програмата.
Демонстрацията премина при засилен интерес и беше достигнат таванът на допустимост от 30 земеделски стопани и наети в техните стопанства, които предварително бяха попълнили карти за участие.
Заложената в графика програма беше спазена стриктно. В продължение на два учебни часа, всеки с продължителност от 45 минути, гл. ас. д-р Илиана Иванова и ас. Гергана Иванова-Ковачева запознаха участниците в демонстрацията със Стационарния торов опит, заложен в ИЗС „Образцов чифлик” през 1912 г., чиято цел е да помогне в изучаването на влиянието, което оказват различните варианти на торене върху биологичното и фенологично развитие на включените в сеитбообращението зърнено-житни култури – пшеница, ечемик и царевица. Лекторите запознаха участниците с вариантите на торене, включени в Стационарния торов опит, коментираха в дълбочина вида и количеството на използваните минерални торове и сроковете на тяхното внасяне в почвата. Описаха подробно въздействието на различните варианти на торене върху фенологичното развитие на отглежданите зърнено-житни култури и влиянието им върху устойчивостта на екологичен стрес и болести.

В Лабораторията по технологични качества на семената, в рамките на 2 учебни часа, лекторите – гл. ас. д-р Илиана Иванова и ас. Гергана Иванова-Ковачева запознаха участниците с лабораторните методи за определяне на технологичните качества на семената. Бяха представени методиките за определяне количеството и качеството на глутена в зърното на пшеницата, методите за определяне на влагата и хектолитровото тегло на зърното от зърнено-житни култури. Беше демонстрирано определянето на седиментационното число и числото на хлебопекарната сила на брашно от пшеница, отглеждана при различни варианти на торене. Лекторите посочиха различията в отчетените показатели при зърно, получено при азотно и безазотно торене.

В рамките на два учебни часа гл. ас. д-р Илиана Иванова и ас. Галин Гинчев запознаха присъстващите земеделски стопани и наетите в техните стопанства с въздейстието на различните варианти на торене върху биологичното и фенологично развитие на включените в сеитбообращението на Стационарния торов опит зърнено-бобови култури. Лекторите запознаха участниците с вариантите на торене, включени в Стационарния торов опит, коментираха в дълбочина вида и количеството на използваните минерални торове и сроковете на тяхното внасяне в почвата. Описаха подробно въздействието на различните варианти на торене върху фенологичното развитие на полския фасул и влиянието им върху устойчивостта на екологичен стрес и болести.
Представени бяха особеностите на полския фасул и реакцията му към високите температури и засушаването в района. Беше представен и опит с изпитване на биопрепарати върху развитието на фасула.

В продължение на два учебни часа гл. ас. д-р Илиана Иванова и ас. Галин Гинчев запознаха участниците в демонстрацията с методите за определяне на технологичните качества на зърно от зърнено-бобови култури. Беше демонстрирано определянето на процент семенна обвивка, коефициент на водопоглъщане, варимост и вкусови качества. Лекторите посочиха различията в отчетените показатели при зърно, получено при азотно и безазотно торене.

За участниците в мероприятието бяха осигурени обучителни материали, рекламни материали на програмата, две кафе паузи и обяд.

Получената по време на демонстрацията информация ще помогне на участниците в подбирането на торове, подходящи за отглеждането на зърнено-житни и зърнено-бобови култури, при определянето на оптималните торови норми и време на внасяне на подбраните препарати.