ИЗС „Образцов чифлик” – Русе демонстрира перспективни сортове лози, подходящи за екологично лозарство с минимално прилагане на пестициди

На 10 септември 2024 г. ИНСТИТУТ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И СЕМЕЗНАНИЕ „ОБРАЗЦОВ ЧИФЛИК”– РУСЕ проведе шеста демонстрация по проект №BG06RDNP001-1.004-0003 „ТРАНСФЕР НА ЗНАНИЯ И ПОДОБРЯВАНЕ УМЕНИЯТА НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЗА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНО И УСТОЙЧИВО ЗЕМЕДЕЛИЕ“ по подмярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от мярка 1 „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година на тема: ПОВИШАВАНЕ ИНФОРМИРАНОСТТА НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЗА ПЕРСПЕКТИВНИ СОРТОВЕ ЛОЗИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ЕКОЛОГИЧНО ЛОЗАРСТВО С МИНИМАЛНО ПРИЛАГАНЕ НА ПЕСТИЦИДИ.
Съгласно условията за изпълнение на проекта, за Дейност 6 бяха проведени 8 учебни часа по 45 минути от 2-ма преподаватели. Темите, застъпени в демонстрацията, съответстват на Приоритет 2А и 4Б от програмата.
Демонстрацията премина при засилен интерес и беше достигнат таванът на допустимост от 30 земеделски стопани и наети в техните стопанства, които предварително бяха попълнили карти за участие.
Заложената в графика програма беше спазена стриктно. В продължение на два учебни часа, всеки с продължителност от 45 минути, доц. д-р Галина Дякова и ас. Ралица Минчева представиха на участниците в демонстрацията десертни сортове лози селекционирани в ИЗС „Образцов чифлик”. Лекторите запознаха участниците с ботаническите, агробиологичните и технологични характеристики на сортовете.

В Опитното лозе на ИЗС „Образцов чифлик” – Русе, в рамките на един учебен час, лекторите – доц. д-р Галина Дякова и ас. Ралица Минчева запознаха участниците със създадените в Института десертни безсеменни и винени сортове лози. Представиха агробиологичните и технологични характеристики на сортовете и тяхната устойчивост на гъбни болести и ниски зимни температури.

В лабораторния комплекс на ИЗС „Образцов чифлик” в рамките на два учебни часа лекторите представиха съвременни методи за оценка на узряване на гроздето, в съответствие с направлението на производство.

В рамките на един учебен час се проведе дегустация на грозде от представените десертни сортове. Участниците в демонстрацията извършиха дегустация и оценка на вина,произведени от сортове с проявена устойчивост на икономически важни болести.

В продължение на един учебен час бяха обсъдени възможностите за производство на лозов посадъчен материал от демонстрираните сортове.
За участниците в мероприятието бяха осигурени обучителни материали, рекламни материали на програмата, две кафе паузи и обяд.
Получената по време на демонстрацията информация, повиши информираността на земеделски производители за перспективни сортове лози, създадени в ИЗС „Образцов чифлик” – Русе. Създадените сортове лози са подходящи за екологично лозарство с минимално прилагане на пестициди.